IZBOR VIŠE NE POSTOJI

Mi – građani i građanke, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva
 
ŽELIMO da prestane političko, fizičko i finansijsko ugnjetavanje medija; da se zaustave napadi na sve one koji se usude da slobodno govore i misle; da se novinarima omogući da se svojim poslom bave profesionalno, odgovorno i pošteno, bez urušavanja njihove slobode i egzistencije.
 
HOĆEMO medijsku i javnu scenu na kojoj se poštuju Ustav, zakoni i ljudska prava – na kojoj nema s jedne strane podobnih i privilegovanih, a s druge nepodobnih, nepoželjnih i progonjenih; na kojoj su ljudi ravnopravni, bez obzira na političko i bilo koje drugo opredeljenje.
 
TRAŽIMO da nam se omogući pravo da radimo, govorimo i mislimo; da nam se ne ugrožava bezbednost, pa i opstanak; da ne strepimo šta ćemo o sebi pročitati na naslovnim stranama režimskih medija, a kojim će nam se uvredama obratiti ovaj ili onaj državni funkcioner ili stranka.
 
U interesu je javnosti, svakog građanina i građanke ove države da budu pravovremeno, tačno i nepristrasno informisani; da u medijima pronađu informacije koje ih se lično tiču, koje utiču na njihov život, a ne samo i isključivo poluistine, laži i politički dirigovane kampanje.

U interesu je Srbije da opstanu mediji koji se – uprkos svim pritiscima – i dalje trude da postavljaju pitanja, da istinito obaveštavaju, da istražuju, da se bave sudbinski važnim temama, da sagledavaju našu realnost bez ulepšavanja i propagande.
 
Sve to dovedeno je pod znak pitanja slobodnim tumačenjem i nepoštovanjem medijskih i drugih zakona, primenom selektivne pravde koja pogađa samo one koji se ogreše o vlast, sve različitijim formama političkog i državnog nasilja nad medijima.
 
Srbija u kojoj vlada medijski mrak nije slobodna i demokratska država, nije država koja poštuje evropske i međunarodne konvencije, nije država po meri čoveka.
 
Izbor više ne postoji.
 
Danas je sramota zaćutati, pognuti glavu i čekati da sve ovo nekako prođe.
 
I zato danas govorimo.
 
Za slobodu medija!

*** 

Za građane


Za organizacije:


5 COMMENTS
 • Ljubomir Vrbanec

  Proglas treba da obuhvata i odgovornost za novinare i medije koji neistinito i zlonamerno izveštavaju, koji šire govor mržnje, koji izveštavaju na način da se nanosi šteta pojedincu ili organizaciji.

 • Marko Marjanović

  Da li možemo da znamo ko su tačno mediji čiji opstanak je u interesu Srbije?
  Takođe, da li možemo da znamo ko odlučuje i na osnovu čega, šta je u tom interesu, a šta nije?

 • Potpisan proglas za slobodu medija | Odbor za ljudska prava Niš

  […] Grupe za slobodu medija, koju je dosad podržalo više od 200 medija i organizacija, obratila se maja Stojanović iz […]

 • Anonymous

  […] Ispred Grupe za slobodu medija, koju je dosad podržalo više od 200 medija i organizacija, obratila se maja Stojanović iz Građanskih inicijativa koja je rekla da su slobodni novinari srž slobodnih medija. […]

 • Potpisan proglas za slobodu medija

  […] Ispred Grupe za slobodu medija, koju je dosad podržalo više od 200 medija i organizacija, obratila se maja Stojanović iz Građanskih inicijativa koja je rekla da su slobodni novinari srž slobodnih medija. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.